Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християндемократи и свободни демократи се споразумяха за бъдещото германско правителство

В Берлин лидерите на Християндемократите, Баварския християнсоциален съюз и Партията на свободните демократи Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Гидо Вестервеле представиха постигнатото коалиционно споразумение и състава на новия кабинет.

През почивните дни конгресите на трите партии ще трябва да одобрят коалиционния договор, след което в понеделник той ще бъде официално подписан. Новото правителство ще встъпи в длъжност в сряда следващата седмица.

Четири седмици след парламентарните избори, състояли се на 27 септември, християндемократи и свободни демократи се споразумяха за програмата на бъдещото германско правителство. Сред най-важните реформи са въвеждането на данъчни облекчения за гражданите и фирмите в размер на 24 милиарда евро до 2013 година.

Радикална реформа на здравеопазването и удължаване живота на ядрените реактори в страната са още сред договорените точки. Любопитен е съставът на новия кабинет. В него Християндемократите имат канцлерството и 7 министерски кресла, свободните демократи 5 и Баварският християнсоциален съюз 3.

Канцлер, както вече е известно, ще е Ангела Меркел, вицеканцлер и министър на външните работи ще е Гидо Вестервеле. Още някои по-любопитни назначения. Най-неочаквано постът на финансовия министър ще заеме Волфганг Шойбле, досегашен министър на вътрешните работи.

Министър на отбраната ще е Карл Теодор цу Гутенберг, който за 8 месеца оглавяваше икономическото министерство. След Меркел Карл Теодор цу Гутенберг, който е от Баварския християнсоциален съюз, е политикът, ползващ се с най-високо доверие сред германците.

По публикацията работи: Александър Велев – кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени