Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков обвини правителството "Станишев" за оттеглянето на RWE от проекта АЕЦ „Белене”

Министърът на икономиката Трайчо Трайков обвини предишното правителство за оттеглянето на германската компания RWE от проекта АЕЦ „Белене”. Трайков, който е в делегацията, придружаваща президента в Австралия, коментира, че няма да си подаде оставката, както поискаха от БСП.
Трайчо Трайков: Видях коментарите от предишните управляващи и смятам, че това е откровено несръчен опит да се обясни провала на собственото им нищо правене по отношение на проекта. Фактите са следните: когато между RWE и НЕК имаше предварително споразумение за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ „Белене”, 31 юли това дружество трябва да бъде факт, след като са свършени следните неща: осигурено е финансиране от двете страни и е подписан договора за инженеринг, доставка и строителство с „Атомстройекспорт”. На 27 юли, когато това правителство дойде на власт, нито едно от тези две неща не беше свършено и нямаше шанс то да бъде свършено. Проблемът е в предишното правителство, което до три дни преди изтичането на срока за създаването на съвместното дружество, не беше изпълнило нито една от задачите си по споразумението с RWE.

Трайков обясни, че в началото на годината кабинетът на Станишев е отпуснал 300 млн. лв. на Българския енергиен холдинг. Парите са за участието на НЕК в проектната компания с RWE в проекта АЕЦ „Белене”.
Трайчо Трайков: Тези пари са похарчени директно от НЕК за плащания към „Атомстройекспорт”, а дружество, заедно с RWE, така и няма. Ако имаше дружество, тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин, защото немската компания щеше да е внесла своя дял, който съответства на българските 150 млн. евро.

Трайков допълни, че предстои избирането на консултант за „Белене”, който да определи процедурата за избор на инвеститор в ядрения проект.
Трайчо Трайков: Няма да се забави много в следствие само на тази причина, защото, така или иначе, щяхме да проведем този международен търг. Идеята ни беше да го направим заедно с тях. Ако те не се бяха отказали.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени