Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът и йената продължават възхода си

Щатският долар и йената поскъпнаха спрямо еврото за четвърти пореден ден, след като вчера бяха оповестени неочаквано слаби данни за продажбите на нови жилища в САЩ. Спадът на фондовите индекси и факта, че темповете на възстановяване от глобалната икономическа криза се забавят намали апетита за рискови активи на пазарните участници.

Положителните данни за поръчките на дълготрайни суровини за производството в САЩ, оповестени впоследствие, не успяха да обърнат негативния пазарен сентимент. Продажбите на нови жилища са един от основните индикатори за състоянието на пазара за недвижими имоти и влияе на икономиката на страната като цяло. Поради тази причина, слабите данни доведоха до намаляване на апетита за риск и до покъпването на carry trade валути (използвани за търговии за лихвена разлика), като долара и йената.

Продажбите на нови жилища в САЩ за септември се понижават с 4.2% до 402 хил. броя на годишна база при очаквания за покачване до 440 хил. бр. след 417 хил. бр. (низходяща ревизия от 429 хил. бр.) за август. На годишна база има спад от 7.8%. Това е първият спад на продажбите на нови еднофамилни жилища от месец март насам.

Еврото достигна най-ниските си нива спрямо зелените пари от 12 октомври насам по време на американската сесия до1.4691 долара. Единната европейска валута завърши деня със загуба от 0.7% на 1.4703 долара. Еврото поевтиня драстично и спрямо йената, като загуби 1.7 % от стойността си до 133.63 йени.

Отслабването на апетита за рискови активи доведе до спад на високодоходните валути, и валутите свързани със суровините, като австралийския, канадски и новозеландски долар. Австралийския долар понижи стойноста си спрямо американския си съименник с 0.2% до 0.8981 щатски долара. Същевременно австралийската валута се срина спрямо йената с 3.1%.

Новозеландският долар отстъпи спрямо зелените пари с 2.7% до 0.7234 щатски долара.
Доларовият индекс, измерващ стойноста на зелените пари спрямо шест основни валути се повиши със 0.4% до 76.465 пункта, като преди това регистрира най-високото си ниво от 12 октомври, достигайки до 76.513 пункта. Индексът достигна до четеринадесет месечно дъно миналата седмица.

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие. Статистиката може да обърне инвеститорския интерес в една или друга посока и със сигорност ще доведе до силни движения на финансовите пазари. Предварителните прогнози са за ръст от 3.3 % на тримесечна база.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна