Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

По повод започващата днес в Брюксел среща на върха на ЕС френският "Монд" в редакционен коментар, под заглавие "Прекалено късно", отбелязва неочакваният интерес на британските лейбъристи към европейската идея.

Тринайсет години лейбъристите са на власт във Великобритания и никога не са демонстрирали големи симпатии към ЕС. Напоследък обаче нещата изненадващо се променят. Британският външен министър Дейвид Милибанд, например, не крие, че изпитва все по-голямо доверие към ЕС.

Дали Милибанд иска да представи в по-благоприятна светлина кандидатурата на бившия британски премиер Тони Блеър за президент на Европейския съвет? Или си е дал сметка, че алтернативата на 27-те е свят, доминиран и оформен от групата Г-2, тоест от двойката САЩ-Китай, свързана от тясно икономическо и стратегическо партньорство.

Тази алтернатива изобщо не е привлекателна за Лондон, но Европа може да се избави от нея само ако увеличи тежестта си на независим играч на международната сцена.

Но всичко това се случва прекалено късно, пише "Монд". След по-малко от година лейбъристите ще бъдат сменени от торите. Тогава Милибанд ще бъде сменен. Начело на Форин офис ще бъде Уилям Хейг, който е в плен на почти патологична еврофобия. А да не забравяме, че Хейг заплашва останалите 26 страни членки на ЕС с наказания, ако изберат лейбъриста Блеър за президент на Европейския съвет.
Провален е шумният проект на властите в Чечения да организират световен обединителен конгрес на чеченския народ, пише "Комерсант". Президентът на Чечения Рамзан Кадиров обявил вчера, че спира контактите с живеещия в изгнание в Лондон лидер на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев, премиер на непризнатата т. нар. република Ичкерия. Кадиров го нарекъл "хамелеон и дърдорко", отбелязва всекидневникът.

Сравнението с това променливо влечуго бе едва ли не най-мекият отзив, с който президентът на Чечения удостои неотдавнашния си преговорен партньор Закаев, отбелязва "Известия".

Повече от година Рамзан Кадиров отправяше настойчиви сигнали, че преговаря със Закаев за връщането му в Чечения, пише и "Время новостей".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени