Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Предишното правителство е предоставило тайно управлението на част от резерва на търговски банки

Министърът на финансите Симеон Дянков и предшественикът му Пламен Орешарски се скараха по време на парламентарния контрол за управлението на фискалния резерв. Министър Дянков обвини Орешарски, че по негово време 14% от резерва са били управлявани тайно от 17 търговски банки.

Не само това, по време на анализа ни за отговора, който днес представям, моят екип се натъкна на едно тайно споразумение. Тъй като вече разсекретих този документ, мога да кажа, че става въпрос за допълнително споразумение между г-н Орешарски и г-н Искров, управителя на БНБ. Това споразумение позволява допълнително още един милиард лева по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки от фискалния резерв. С други думи, по време на управлението на тройната коалиция една голяма част от фискалния ни резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно, каза Дянков. 

Бившият финансов министър Пламен Орешарски посочи, че тайните споразумения са за това, да не се огласяват. Той призна, че е имал такава договорка с управителя на БНБ Иван Искров, когато цялата банкова система в света е получавала огромни публични фондове, за да бъде спасена. Орешарски съобщи, че двамата с Искров са имали и превантивно споразумение, ако стигнат до необходимост да действат по аналогичен начин.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.