Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Предишното правителство е предоставило тайно управлението на част от резерва на търговски банки

 

Министърът на финансите Симеон Дянков и предшественикът му Пламен Орешарски се скараха по време на парламентарния контрол за управлението на фискалния резерв. Министър Дянков обвини Орешарски, че по негово време 14% от резерва са били управлявани тайно от 17 търговски банки.

Не само това, по време на анализа ни за отговора, който днес представям, моят екип се натъкна на едно тайно споразумение. Тъй като вече разсекретих този документ, мога да кажа, че става въпрос за допълнително споразумение между г-н Орешарски и г-н Искров, управителя на БНБ. Това споразумение позволява допълнително още един милиард лева по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки от фискалния резерв. С други думи, по време на управлението на тройната коалиция една голяма част от фискалния ни резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно, каза Дянков. 

В отговор бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви, че тайните споразумения са за това, за да не се огласяват: 

Имахме такова споразумение през октомври когато я цял свят цялата банкова система получаваше огромни публични фондове, и то водещи банки, за да бъдат спасени буквално. Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост, да действаме по аналогичен начин. За радост, избегнахме тези опасни тенденции, с едно много малко изключение, но аз не бих оповестявал неща, които могат да представляват опасност за финансовата стабилност.

Извън скандалната размяна на реплики, стана ясно, че предложението на Синята коалиция за ускорено връщане на ДДС на фирмите, което е и едно от предизборните обещания на ГЕРБ, най-вероятно ще се осъществи. Финансовият министър Симеон Дянков е разговарял по въпроса с председателя на бюджетната комисия в парламента и по думите му, има шанс това предложение да бъде прието при второто четене на Закона за ДДС.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.