Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още осем от ЕС извоюваха диференцирани суми за дотация на борбата с климатичните промени

България и още осем държави от Централна и Източна Европа  успяха да убедят останалите в Европейския съюз, че не могат да дотират с големи суми борбата с климатичните промени в развиващите се страни. Позицията на деветте е, че финансовият им принос в намаляването на вредните емисии  трябва да бъде съобразен с икономическите им възможности. Така стана възможно заседанието на Европейския съвет да завърши с обща позиция за климата, а специална работна група ще изработи конкретната схема за определяне на националните вноски на отделните държави-членки.

 Все още няма разчети на колко може да възлиза българската вноска, но според премиера Бойко Борисов благодарение на днешния компромис страната ни е спестила поне 40-50 милиона евро годишно:

Искахме в крайното решение да бъде вписан текст, който да гарантира, че няма ние да се явим донори на такива държави като Китай, Индия, Русия и че всъщност, когато трябва да се извърши плащане, да се съобразим с БВП и моментното финансово състояние на отделните държави.

Председателят на Европайската комисия Жозе Барозу определи като важен пробив постигнатата обща позиция: Това беше важен пробив, който ни дава нов импулс. Сега можем да погледнем останалия свят в очите и да кажем – ние европейците свършихме своята работа, ние сме готови за Копенхаген. Сега е ваш ред и очакваме да последвате нашия пример.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна