Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Висящи обувки от светофарите в София са знак, че наоколо се навърта дилър на кокаин и хероин, информира за новата мода в ъндърграунда 24 часа. По този въпрос в интернет има десетки коментари и снимки, като най-много са обувките в Младост, Борово и Люлин. Същият вестник отделя обширно място на спора между настоящия и бившия финансов министър Симеон Дянков и Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол вчера. Според Дянков, част от фискалния резерв е била държана тайно в търговски банки по време на мандата на предшественика му.

За външен финансов одит на здравната каса ще настояват депутатите от ГЕРБ, пише Монитор. Проверката трябва да обхване дейността на всички офиси на касата за периода 2006-2008 г., а ръководството й трябва незабавно да подаде оставка.

До 20 дни се очаква да има обвинения срещу бивши министри, злоупотребили с милиони левове, отбелязва Делник като цитира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов очаква до дни да има и разкриване на нови случаи на корумпирани служители в системата на МВР.

От 8 ноември КАТ ще глобява всеки шофьор, който кара през деня, без да включва фаровете си, пише на първа страница Труд. 20 лв ще трябва да даде този, който е забравил да пусне светлините си, но не е създал опасност на пътя, за предизвикана катастрофа глобата ще е от 50 до 150 лв.

Според собственици на автосервизи, цените на техническите прегледи на автомобилите ще скочат двойно заради готвените от Министерството на транпорта промени в Закона за движение по пътищата, четем във водещата статия на вестник Сега. В момента прегледите струват между 25 и 30 лв.

Зърнопроизводителите са готови да излязат на улични бунтове, посочва Дума. Причината за заплахата, отправена от Националата асоциация на зърнопроизводителите, са заложените двойно по-малко пари за доплащания в бюджета за догодина.

Епидемия от свински грип обявиха в Търговище и Никопол, а още 8 области са на ръба, отбелязва Стандарт като цитира главния епидемиолог Ангел Кунчев. В най-заразените райони на легло са 200 на 10 хиляди души. Министерството на образованието обмисля махането на изпитите на студентите, четем още във вестника. Очаква се проектодокументът, който ще даде максимална свобода на висшите училища да формират сами оценките си, ако това се прави по прозрачен начин, да влезе в Министерския съвет до Коледа.

Близо 30 хиляди души всяка година ще получават българско гражданство с промените в закона, цитира Новинар министъра без портфейл Божидар Димитров. Те предвиждат премахването на посредниците при кандидатстването за гражданство, тъй като така се създават корупционни практики, а цената на документа излиза между 5 и 10 хиляди евро. Учениците да бъдат със задължителна спортна униформа в часовете по физическо възпитание, казва в обширно интервю за вестника спортния министър Свилен Нейков. Това обаче няма да са белите фланелки и черните шорти от времето на социализма, а децата ще имат избор на цветовете.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна