Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина в България ще се излъчва руският ТВ канал "Знание"

От догодина в България ще се излъчва руският телевизионен канал "Знание". Това стана ясно по време на започналия днес в Москва българо-руски обществен и делови форум, който е едно от най-значимите събития по време на "Годината на България в Русия". За участие в проявата в Москва пристигнаха над 80 гости от България.

Политици, общественици, представители на деловите, научните и културни кръгове от двете страни обсъждат в отделни тематични заседания възможностите за общи проекти по целия спектър на българо-руските отношения. Големият дисбаланс в търговията и инвестициите, изоставането и на двете страни в стратегически научни области като био- и нанотехнологиите, са повод за възстановяване на активните контакти между деловите и научни среди, изтъкнаха участниците във форума. В залата се чу и мнението, че са необходими нови форми на сътрудничество, тъй като времената, когато си разменяхме туристи и консерви отдавна са отминали. Сега двете страни трябва да изграждат равноправни и взаимноизгодни отношения, каза председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Димитър Чукарски.

И един конкретен резултат от форума. Догодина се планира излъчването у нас на руския канал "Знание", първо чрез сателит във висши и средни училища със засилено изучаване на руски език, а по-късно и в кабелните мрежи. В замяна, в научно-популярния канал значително ще бъде засилена българската тематика.




По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна