Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Стоим твърдо зад институцията ДАНС


"Искаме да уверим хората, работещи в ДАНС в добронамереността на днешното правителство, че стоим твърдо зад институцията ДАНС и само с труда си можем да оправдаем доверието и пред обществото и пред нашите партньори". Това каза в предаването "Неделя 150" министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Той уточни обаче, че доверието към институцията е било много накърнено от последните скандали в публичното пространство.

Цветанов допълни още, че е имало умисъл в това ДАНС да не работи "или това, което върши, нейните ръководители и държавното ръководство да злоупотребяват с придобитата и предоставена им информация, а не да вземат правилните управленски решения, да се борят реално с корупцията и организираната престъпност" . Според Цветанов е видно, че всичките скандали в последната година и половина са провокирани, за да се решават кадрови проблеми в агенцията и да не се позволи да има реален парламентарен контрол, какъвто има днес. Според Цветанов до реален контрол от Народното събрание не се е стигнало, за да може премиерът Станишев да използва ДАНС за решаване на вътрешно-партийните си проблеми. "Вчерашният пленум на БСП показва, че действително информацията, с която са разполагали е била за решаване на вътрешните проблеми", каза Цветанов.

Той каза още, изтичането на информация в публичното пространство е функция от изгубените документи, които не са налични. Той каза, че в последните скандали не трябва да се обръща внимание към оперативните работници, които са си свършили работата, а към тези, на които са били изпратени докладите- адресати,  които не са ги съхранили по надлежния ред.

ДАНС ще го има, както беше казано и от премиера, повтори Цветанов. Той каза още, че за него като министър на вътрешните работи е много важно ДАНС да съществува, за да подпомага и дейността на МВР. Освен това ще има спокойствие в обществото, че не всичко се концетрира в системата на МВР и освен това ще има коректив, ако има някакви нередности в МВР.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени