Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегален цех за дестилиране на етилов алкохол e открит в село Катуница, Пловдивско

Митнически служители откриха нелегален цех за дестилиране на етилов алкохол в пловдивското село Катуница. Цехът е собственост на дружеството „Евростандарт” и за денонощие в него са се произвеждали над 4 000 литра дестилат.
Проверката в цеха е извършена след сигнал, че там се съхраняват големи количества меласа, използвани, по думите на собственика, за фураж.

Митническите служители са установили обаче, че става въпрос за производството на етилов алкохол, а обектът няма лиценз за данъчен склад. Част от работниците са се опитали да попречат на проверяващите и се е наложила намесата на полицията.

В цеха са открити около 1 500 литра спирт, 61 цистерни с вместимост между седем и 17 кубични метра, както и басейн за съхранение на меласа. В съдовете в близост до дестилационната колона меласата е била в напреднал стадий на ферментация. В опит да заличат следите си, работниците са свързали дестилационната колона с маркуч и така готовата продукция се е изливала в шахта за отпадни води. Направените тестове са показали, че градусът на излизващата се в шахтата течност съвпада с алкохолния градус на открития спирт. Намерена е и работна тетрадка с данни за готовата продукция. Според тях само от 7 до 18 октомври в нелегалния цех са били произведени близо 49 000 литра, което е ощетило държавата с над 500 000 лв. само от неплатен акциз. По случая е образувано дознаниe.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна