Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП поиска депутатския имунитет на Сергей Станишев

Софийската градска прокуратура ще предложи на главния прокурор Борис Велчев да поиска депутатския имунитет на бившия премиер Сергей Станишев. Градският прокурор Николай Кокинов беше крайно лаконичен за мотивите, по които е преценено, че Станишев е извършил престъпление, разгласявайки класифицирана информация.

Преди седмица бившишят премиер даде показания във връзка със секретната справка на ДАНС, която наследникът му Бойко Борисов получи от бившия секретен сътрудник Алексей Петров. Тогава Станишев заяви, че е спокоен и обясни, че е върнал документа в агенцията и даже разпоредил проверка по него.

След проведените досега разпити обаче, от прокуратурата смятат, че Сергей Станишев трябва да бъде разследван за това, че е изгубил документ, съдържащ материали, които представляват държавна тайна, както и, че с това е станал причина за разкриване на класифицирана информация - макар и по непредпазливост.

След като бъде оформено искането на главния прокурор, парламентът ще трябва да реши дали да свали имунитета на Сергей Станишев. Възможно е обаче процедурата да бъде съкратена, след като в началото на скандала бившият министър-председател обяви, че е готов доброволно да се откаже от наказателната си неприкосновеност.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!