Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът и йената паднаха за сметка на по-рисковите активи

Щатският долар и японската йена поевтиняха в понеделник, след като бяха оповестени данните от производителния, строителния и жилищния сектор на САЩ. Информацията бе възприета като благоприятна от инвеститорите за засилване на глобалното икономическото възстановяване. Това повиши рисковия апетит на пазарните участници за по-високодоходни валути и суровини и това оказа натиск върху долара.

Американските пари поевтиняха с 0.85% спрямо еврото, регистрирайки ниво от 1.4842 долара.

Щатската валута поевтиня с 1.7% до 0.9120 щатски долара срещу австралийския долар и с 1.8 % до 0. 7266 щатски долара спрямо новозеландския си съименник.

Доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо 6 основни валути, се понижи с 0.6% до 75.92 пункта.

През вчерашния ден йената бе най-подценяваната валута и поевтиня спрямо всички основни валути. Японските пари се понижиха с 1.8% спрямо еврото, до 134.50 йени. Срещу долара, японската валута отстъпи с 1.1% до 90.68 йени, а спрямо паунда падна с 1.3% до ниво от 148.90 йени.

Стерлингът понижи стойността си по време на европейската сесия вчера и остана на ниски нива до края на деня. Причина за това стана новината, че се планира три нови банки да бъдат създадени от активите на три фалирали английски банки. След новината паундът отстъпи с 0.77% срещу долара, отчитайки стойност от 1.6327 долара. 

Цената на петрола се повиши с повече от 1 долар в понеделник, като силните данни за производствените сектори САЩ и Китай върнаха оптимизма за стабилизиране на глобалната икономика и увеличаване на търсенето на горива.

Енергийните търговци внимателно следят макроикономическите данни и пазарите на акции през тази година за признаци на излизане от икономическата криза, което би подкрепило спадащото търсене на енергийни източници. Повод за подобни спекулации дадоха данните за индекса на производствената активност в Китай, изчисляван от банката HSBC, който показа ръст през месец октомври.

Американският суров петрол поскъпна с 1.13 долара до 78.13 долара за барел, след спада от 2.87 долара в петък. Лондонският сорт Брент се повиши с 1.35 долара до 76.55 долара за барел. 

Златото се покачи до едноседмичен връх над 1060 долара за тройунция в понеделник, като спадът на долара срещу еврото подтикна пазарните участници да търсят ценния метал. Инвеститорите често купуват жълтия метал като алтернативна инвестиция на слабия долар.

Според анализатори ако в сряда Федералният резерв на САЩ остави лихвите на рекордно ниските им нива, това ще предизвика формирането на балон на цената на златото и другите суровини.

Декемврийските златни фючърси се повишиха с 13.60 щатски долара, или 1.3%, до 1054 долара за тройунция. По време на търговията вчера цената на метала варираше между 1042.20 - 1063.40 долара за тройунция.
По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени