Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджич се яви на процеса срещу него

Бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич се яви на днешното заседание по делото срещу него в Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

Заседанието бе административно и Караджич, който се защитава сам, поиска от съда още време да се подготви за процеса. Бившият сръбски лидер бойкотира началото на делото именно с мотива, че не е имал време да се запознае с цялата документация. Съдиите на процеса ще трябва да решат какво да отсъдят относно бойкота, обявен от Караджич.

Съдията О-гон Куон потвърди мнението на съда, че бившият сръбски лидер е разполагал с достатъчно време да се подготви за процеса и го посъветва, че е в негов интерес да присъства на заседанията.

"Би трябвало да посветите всичките си сили и да концентрирате усилията си върху подготовката за процеса. В крайна сметка, отново ви припомням, че е във ваш най-голям интерес да присъствате и участвате пълноценно в процеса, за да се отсъди справедливо," каза съдията.

64-годишният Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително и за клането на около 8 000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., което се смята за най-голямото зверство, извършвано в Европа от Втората световна война насам.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна