Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият президент Вацлав Клаус най-накрая подписа Договора от Лисабон

Президентът на Чехия Вацлав Клаус подписа договора за институционна реформа на Европейския съюз, известен като Договора от Лисабон, след като по-рано днес чешкият Конституционен съд прецени, че той не противоречи на конституцията.

Клаус обяви, че решението на съда е очаквано и че ще го уважи, въпреки че не е съгласен с него. Той смята, че с влизането в сила на Лисабонския договор Чехия повече няма да бъде суверенна държава.

Междувременно и премиерът Ян Фишер потвърди чешката ратификация с подписа си. Така европейският договор може да бъде изпратен в Рим. Лисабонският договор може да влезе в действие още през декември.

Почти две години продължиха дебатите и ратификацията на Лисабонския договор в Чехия. Три жалби бяха внесени в Конституционния съд, от които едната беше отхвърлена.

На 26 ноември 2008 г. съдът в Бърно обяви, че Лисабонският договор не противоречи на Конституцията в посочени в жалба на чешки депутати отделни текстове. Днес 15-те съдии единодушно обявиха, че Договорът не противоречи на чешкия основен закон в пълния му текст. Решението важи и за текстове от Маастрихтския, Римския договор, както и за “ирландските гаранции", за които групата от 19 сенатори поиска гласуване.

Договорът за институционна реформа може да влезе в сила още от месец декември или януари, веднага щом Чехия ратифицира документа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. "Пътят на договора беше като маратон с препятствия, но и последното препятствие вече е отстранено," подчерта Барозу.

По публикацията работиха: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени