Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел стана вторият германски канцлер, говорил пред американския Конгрес

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Съединените щати, изнесе реч пред американския Конгрес. В изказването си Меркел засегна наболели международни проблеми като иранската ядрена програма и промените в климата. Германският канцлер подчерта, че Иран не трябва да бъде толериран по никакъв начин относно ядрените си амбиции.

"Не трябва да има толерантност към хората, които не зачитат или потъпкват изконните човешки права. Не трябва да има толертност към оръжията за масово унищожение, като например в ръцете на Иран, които заплашват сигурността ни. Една атомна бомба в ръцете на иранския президент, който отрича Холокоста и заплашва Израел и отрича правото му на същестуване, е неприемлива.", заяви германският канцлер. 

Меркел подчерта също, че няма време за губене в борбата с климатичните промени и призова за сключване на споразумение в Копенхаген, което да замени протокола от Киото:

"Трябва да постигнем споразумение на конференцията за климата през декември в Копенхаген. Това споразумение ни е нужно с една цел - глобалното затопляне не трябва да надвиши два градуса по Целзий. А затова ни трябва готовността на всички държави да приемат задължаващи международни ангажименти."

В изказването си пред американските законодатели Меркел почете паметта на жертвите от Холокоста и благодари на Съединение щати за помощта им при събарянето на Берлинската стена.

Ангела Меркел е вторият германски лидер, удостоен с честта да говори пред двете камари на Конгреса след Конрад Аденауер през 1957 година.

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна