Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 загинали и 31 ранени при безразборна стрелба във Форд Худ

12 души бяха убити и 31 ранени след като военен психиатър откри огън по колегите си в най-голямата американска военна база Форд Худ в щата Тексас. Според разследващи, името на стрелеца е Нидал Малик Хасан и съвсем скоро той е трябвало да замине за Ирак.

Командващият базата генерал -лейтенант Боб Коун опроверга твърденията имформации, че психиатърът е имал съучастници. "Това е трагичен инцидент и нашето съчувствие и молитви са за тези, чиито близки са убити. Води се разследване, но според предварителната информация стрелецът е бил само един. Той е прострелян няколко пъти, но не е убит, както беше съобщено по-рано. В момента е задържан и състоянието му е стабилно," обяви Коун на пресконференция в базата. По думите му войниците са успели да попречат на нападателя на убие още хора, като не са му позволили да достигне до провеждаща се наблизо церемония по дипломиране.

Междувременно братовчед на нападателя заяви, той e бил тормозен от колеги заради произхода си.

Президентът Барак Обама нарече стрелбата във Форт Хууд "ужасяващ изблик на насилие".

Сенатът почете с минута мълчание паметта на загиналите при стрелбата в тексаската военна база. Мюсюлманската общност в САЩ също осъди нападението.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна