Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паразитно растение остави без вода стралджанско село

Паразитно растение остави за ден без вода стралджанското село Джинот, съобщиха от ВиК-Ямбол. Така наречената "лисича опашка" е запушила водопроводната мрежа и дебитът за часове е намалял от 2 литра в секунда на 10 грама.

Рязко спадналото налягане на водата, усъмнило ВиК специалистите, че причината не е пробив във водопровода, а че нещо задържа водата. Оказва се, че е около 16 метрова лисича опашка, която е обхванала почти целия диаметър на тръбата. В единия си край дървесното образувание е придобило твърдост на брикет и не пропуска вода, докато в другия край растежът продължава.

Така наречената от ВиК специалистите "лисича опашка" представлява подобие на коренова система и тръгва по тръбата от съвсем малка треска. Изхранвайки се само от водата, нараства и се вплътнява, за да придобие здравината на въже. Ако не бъде прекъсната опашката може да достигне рекордни размери и да спре водата на цели райони.

Според шефът на ВиК – Ямбол Иван Георгиев изненади като тази тепърва предстоят, тъй като водопроводната мрежа както в общината, така и в областта е остаряла и амортизирана. Решението на проблема е подмяната на тръбите с полиетиленови или PVC тръби.

"Лисича опашка" по водопроводите в стралджанско през годините е откривана в селата Маленово, Поляна, Тамарино и Джинот но тази се определя като рекордна.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени