Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама похвали героизма на войниците и цивилните граждани във връзка с инцидента във Форт Худ

Американският президент Барак Обама похвали героизма на войниците и цивилните граждани във връзка със смъртоносната атака във военна база в Тексас. В седмичното си обръщение той заяви: "Стрелбата в четвъртък бе една от най-унищожителните, извършвани в американска военна база. И въпреки че видяхме най-лошото от човешката природа, ние видяхме и най-доброто от Америка. Видяхме войници и цивилни граждани да се притичат на помощ на падналите си другари, да разкъсват надупчените от куршуми дрехи, за да превържат ранените, да използват блузите си като турникети, да се опитват да спрат стрелеца, въпреки че самите те понесоха рани."

В четвъртък във Форт Худ американският гражданин Нидал Малик Хасан откри огън и уби 13 души. 39-годишният мюсюлманин е военен психиатър. Той е бил прострелян четири пъти и остава в кома. Около 30 души са пострадали при атаката, като състоянието на няколко от тях все още е критично.

"Не можем напълно да разберем какво кара един човек да направи подобно нещо. Но ние знаем, че нашите мисли са с всеки един от мъжете и жените, които бяха ранени във Форт Худ. Мислите ни са при семействата на онези, които загубиха любим човек в тази национална трагедия. Мислите ни са при всички американци, които са носили или които носят гордата униформа на Съединените американски щати."

Заради опасенията за възможни антимюсюлмански настроения след атаката Барак Обама подчерта, че американските въоръжени сили са пример за многонационалното разнообразие в страната:

"Те са американци от всяка раса, вяра и обществено положение. Те са християни, мюсюлмани, евреи, хинди и атеисти. Те са потомци на имигранти и самите те са имигранти. Те отразяват разнообразието, което създава тази Америка", посочи Обама.

По публикацията работи: Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна