Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Безработицата в САЩ скочи над 10 %, през месец октомври за първи път от повече от четвърт век насам, засилвайки политическия натиск върху администрацията на президента Барак Обама, коментира вестник Файненшъл таймс. От началото на рецесията досега са загубени 7,3 млн. работни места. В телевизионно обръщение президентът Обама определи нивото на безработица като "отрезвяваща цифра, която подчертава икономическото предизвикателство". Обама заяви, че правителството му търси начини за стимулиране на компаниите да започнат да наемат служители.

Следователите започнаха да сглобяват една сърцераздирателна история на пропуснати сигнали и внезапно настъпило клане, при което военен психолог простреля 40 души във военна база в Тексас, убивайки 13 от тях, за да не бъде изпратен на война, пише вестник Таймс и прогнозира, че това дело, вероятно ще завърши със смъртната присъда за единствения заподозрян за най-тежката престрелка във военна база на територията на САЩ в новата история на страната.
В деня преди да внесе два законно притежавани пистолета в базата във Форт Худ и да започне да стреля, майор Хасан е чукал по вратите на съседите си и им е предлагал вещи от дома, в който не е очаквал да се завърне. Освен това е раздал и няколко копия на Корана, казвайки на един от съседите, че се мести в Оклахома, а на друг - че го изпращат в Ирак.

Британският премиер Гордън Браун отправи остро предупреждение към афганистанския президент Хамид Карзай, че Великобритания няма да продължи да излага на опасност своите военнослужещи в страната, ако Карзай не прояви готовност да се пребори с корупцията, пише вестник Индипендънт. От "Даунинг стрийт" обаче отхвърлят възможността за оттегляне от Афганистан, като посочват като по-вероятен вариант оттеглянето на подкрепата за президента Карзай.

Заради грипната епидемия президентските избори в Украйна могат да бъдат отложени от януари до май 2010 г., а в страната може да бъде обявено извънредно положение, коментира вестник Коммерсант. Преместването на изборите е единственият шанс да бъде удължено управлението на непопулярния президент Виктор Юшченко. Оказа се, че Москва е подготвена за подобен сценарий. В Кремъл са решили не само да не поддържат никакви отношения с настоящия лидер на Украйна, но са взели принципното решение да не връщат в Киев руския посланик Михаил Зубаров, докато изборите не приключат.

Собствениците на аптеки, които се възползват от грипната епидемия и завишават цените на лекарствените продукти ще бъдат подведени под наказателна отговорност, съобщи вчера руският президент Дмитрий Медведев. "Печалбарството от епидемията е престъпление и то трябва да бъде наказвано”, коментира руският президент, като допълни, че трябва да се изгради нужната правова база за подвеждането на нарушителите под наказателна отговорност.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!