Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов награди посмъртно проф. Марко Семов с Почетния знак на държавния глава

 

Президентът Георги Първанов награди посмъртно проф. Марко Семов с Почетния знак на държавния глава. Отличието се връчва за приноса на проф. Семов в областта на изкуството, културата и науката, за утвърждаване на българската национална идентичност, както и за отстояване на активна гражданска позиция и ангажиране със значими обществени каузи. Президентът връчи отличието на специална церемония.
Георги Първанов: Ще го запомним като един невероятен общественик, човек с ярка гражданска позиция, която я отстояваше с много хъс, в много плам, с истинско родолюбие. Ако трябва да посоча своя пример за родолюбие в съвременното българско общество, мисля, че без колебание бих посочил именно него. Той наистина е не просто един значим учен, един ярък публицист, но той си остава за нас като един голям патриот, един голям българин.

Почетният знак на държавния глава получи съпругата на Марко Семов Анастасия.
Анастасия Семова: Благодаря Ви за това, че Вие пръв го обявихте за един от будителите на Съвременна България. Това беше за него най-високото признание, защото всъщност то бе и неговото неизречено призвание.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!