Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото правителство номинира Щефан Фюле за еврокомисар

Настоящият министър по европейските въпроси Щефан Фюле е чешкият кандидат за еврокомисар, издигнат от правителството. Предстои обсъждането на номинацията му и в ресорната парламентарна комисия.

Премиерът Ян Фишер обяви, че страната му има интерес към “разумно, добро” портфолио. Преди днешното гласуване номинацията му получи одобрението на министрите от квотите на социалдемократите и на гражданските демократи. "“Зелените" обявиха, че подкрепят настоящия комисар Владимир Шпидла.

През последните четири години Щефан Фюле е бил посланик на Чешката република в НАТО, зам. Министър на отбраната, извънреден посланик в Обединеното кралство и в Литва. Завършил е Философския факултет на Карловия университет и Московския държавен институт по международни отношения. Роден е през 1962 г., женен, с три деца.

Пет бяха най-силните партийни кандидатури, вчера отпадна номинацията на гуверньора на националната банка Зденек Тума, получил единствено гласа на премиера. При тестовото гласуване в понеделник настоящият чешки комисар Владимир Шпидла получи осем от гласовете на министрите, колкото са и номинираните от лявата опозиция членове на кабинета. Сенатор Вондра събра шест – тези на издигнатите министри от партията му "Граждански демократи". Със своите два гласа “ зелените” подкрепиха икономиста и бивш кандидат за президент Ян Швейнар.

В надпреварата участваха още Павел Свобода - бивш министър в кабинета “Тополанек” и кандидат на лидовците, както и първият космонавт Владимир Ремек – издигнат от комунистите.

Броени дни преди извънредната Европейска среща на върха се очакваха имената на кандидатите за новата Европейска комисия от пет страни-членки : Чехия, Великобритания, Гърция, Ирландия и Малта.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени