Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел настоя САЩ, Китай и Индия да изяснят преговорните си позиции за Копенхаген

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще присъства на конференцията за промените в климата през декември в Копенхаген, само ако Съединените щати, Китай и Индия изяснят преговорните си позиции. В изказване пред германския парламент Меркел подчерта, че евентуален неуспех в Копенхаген ще върне с години назад усилията за овладяване на промените в климата:

"Неуспех на международната конференция за климата в Копенхаген през декември ще върне с години назад международните усилия за борба с промените в климата. Не можем да си позволим това. Европейският съюз разработи ясни и категорични преговорни позиции. Сега очакваме същото да направят Съединените щати и държави като Китай и Индия. Аз лично ще положа усилия да постигна това. И разбира се, ако имам успех, ще отида в Копенхаген."

Ангела Меркел представи политическата програма на кабинета си за втория й мандат на поста канцлер. В реч пред Бундестага Меркел очерта приоритетите на своето правителство в областите - образование, екология и социални дейности и обеща, че ще продължи да води Германия нагоре:

"Мир и свобода, единство и сплотеност, солидарност един с друг, доверие в силата на хората - с две думи: Свобода с отговорност. Това е водещото мото на християн-либералната коалиция. И с него ще водим Германия към още по-силни позици."

По публикацията работиха: Ройтерс, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени