Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Българското правителство предложи законопроект, който позволява конфискация на имущество, придобито от незаконна дейност като опит да се справи с мощната организирана престъпност и корупцията, пише АЙРИШ ТАЙМС. Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че законопроектът е важно оръжие на новото дясноцентристко правителство в борбата срещу престъпността, а освен това ще позволи да бъде избегнато налагането на наказателни мерки от страна от ЕС.

Новият законопроект, който все още не е одобрен от парламента, ще замени съществуващия закон за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност, който е широко критикуван заради това, че е твърде неефективен, отбелязва изданието.

България ще помогне на Украйна да се справи с грипната епидемия, пише украинското издание на вестник КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА. България изпраща медикаменти и оборудване на стойност 150 000 евро, както и екип от петима медици от Военномедицинската академия в София.

Сръбският министър на здравеопазването Томица Милосавлевич обяви епидемия от новия грип на територията на цяла Сърбия. Това е топ новината от първите страници на вестниците в Сърбия.

Обявяването на епидемия не означава масово затваряне на училища и детски градини, нито забрана за събирания, защото конкретните мерки ще се обсъждат и прилагат на ниво окръзи, пише ПОЛИТИКА.

Според ВЕЧЕРНЕ НОВОСТИ епидемията означава преди всичко извънредна имунизация, извънреден епидемиологичен надзор, забрана на публичните събирания, затваряне на училища и детски градини в цялата държава или в отделни региони, в зависимост от епидемиологичната ситуация.

БЛИЦ съобщава, че в Сърбия от новия грип досега са се разболели между 20 000 и 30 000 граждани.

Руският премиер Владимир Путин заяви, че федерацията ще намалява доставките на газ за Украйна, ако се повтори миналогодишната ситуация с плащанията за горивото, пише московският електронен вестник УТРО. Темата бе обсъдена вчера в Москва между руския министър-председател и австрийския федерален канцлер Вернер Файман в рамките на дискусия за газопровода "Южен поток", припомня руският печат.

Путин заяви, че редовните доставки на гориво за Европа зависят от поведението на страните транзитьори. Той поясни, че при евентуални кражби на газ Русия ще намали подаването му, уточнява РОСИЙСКАЯ ГАЗЕТА.

Британският премиер Гордън Браун ще обещае днес в голяма реч да затвори вратата пред чужди лекари и представители на редица други професии, за да намали имиграцията към Великобритания, пише британският вестник ДЕЙЛИ МЕЙЛ. След десетилетие, в което лейбъристите позволиха имиграцията да нарасне до рекордни нива, Англия сега е почти два пъти по-многолюдна от Германия и четири пъти по-населена от Франция. Премиерът твърди, че няма да позволи през следващите 20 години населението да достигне 70 милиона, каквито са официалните статистически прогнози, отбелязва изданието.

По публикацията работи: Юлиян Лазаров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна