Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Частният сектор е съкратил 85 хиляди души за първите 9 месеца на годината, като само през септември без работа са останали 36 хиляди души, пише вестник СЕГА. Въпреки обещанията за оптимизация и съкращения на държавната администрация за същия период чиновниците са се увеличили със 109 души. Отчетът направи Националният статистичуески институт.

Чиновниците повече няма да трупат отпуск, отбелязва СТАНДАРТ. Неизползваната две години ваканция няма да се плаща. Новото правило ще се въведе в Кодекса на труда. Предложението е на земеделският нимистър Миролав Найденов.

И за друг вид нормативни промени пишат изданията:

Ако ваш съсед подаде сигнал, че строите голяма къща, а сте служител на нисък пост в малка фирма и няма как заплатата ви да оправдава подобна инвестиция, очаквайте тотална проверка на доходите и имуществото, посочва в днешния си брой ДНЕВНИК. При доказване в съда, че законните ви приходи и собствеността ви се разминават с поне 60 хил. лева, следва запор и конфискация. Всичко това ще ви се случи, ако влезе в сила новият проект за закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Темата е водеща и за МОНИТОР - комисията "Кушлев" да има право да проверява и любовниците на тузарите и при недоказан доход да отнемат имуществото им. Проектът за новия закон беше представен вчера от министъра на правосъдието Маргарита Попова. Според работната група, изготвила нормативния акт, в момента у нас се наблюдава парадиращо и нарастващо необяснимо богатство на определени лица.

Водата в десет града ще поскъпне от декември, предупреждава ДУМА. Това обсъди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Най-голям скок на цените ще има в Русе и Кубрат, а най-малко повишение - в Стара Загора. Окончателното решение за поскъпване ще бъде взето на 30-ти ноември.

С 31% ще отънее бюджетът за здраве, лекарските организации подготвят протест пред парламента, пише ПАРИ. Изданието публикува интервю с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, според когото здравната система трябва да се реформира по време на кризата.

НОВИНАР отбелязва, че според ръководството на Левски,средната брутна заплата на футболистите и треньорите в в отбора за 2009 година е точно 8 хиляди 769 лева. Данните са пресметнати за 54 души, като бяха оповестени броени дни след мащабната среща на собствениците на отбори с председателя на антикоупционната комисия Яне Янев.

Грипът нахлу и в националния отбор през Холандия, посочва ТРУД. Двама футболисти са настанени във ВМА в столицата - Станислав Манолев и Пламен Николов. Играчите не могат да напускат болницата и днес няма да пътуват с отбора за контролата с "Шахтьор" (Донецк) в Анталия.

Пълните хора и диабетиците са по-застрашени от свински грип, както и от всякакви инфекции и трябва да се погрижат за укрепване на имунитета, научаваме от 24 ЧАСА. Според ендокринолози проблемът е в прекомерната мастна тъкан, която се натрупва в корема.

По публикацията работи: Юлиян Лазаров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени