Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниска избирателна активност в София и Враца

Говорителят на комисията Александър Александров съобщи, че в София към 10 часа избирателната активност за целия град е 2,45 процента. В Панчарево е по-висока - 3,97, във Враца гласувалите са 1,56 от имащите право на глас. В Разлог активността е 5,37. Най-висока в Беглеж, Плевенско 18,2 и в Правец10 %. В Централната комисия за местни избори е постъпил сигнал от политическа партия за нарушения в деня за размисъл и участие на политик в предаване.

Средната избирателна активност в София е близо 3 пъти по-ниска активност спрямо първия тур на предишните избори преди 2 години.
Най-много избиратели са отишли до урните в Панчарево, където освен за кмет на общината се гласува и за районен кмет. Там избирателната активност е 3,97 процента. Активно упражняват правото си на глас и живеещите в Нови Искър и Банкя, където активността е над 3, 5 процента. Най-малко са гласувалите в „Искър” – 1, 61 на сто и в „Красна поляна” и „Сердика” – също под 2 процента. Близо 1, 1 милион софиянци избират кой да управлява столицата между 18 кандидати. В Общинската избирателна комисия има постъпили до момента две жалби, но те се оказва, че са неоснователни.

10 процента е избирателната активност към 10 часа в община Правец. Най-активно гласуване е отчетено в село Правешка лъкавица – 32, 65 на сто. Най-слабо участие регистрира град Правец – 7, 03 процента. До момента няма подадени сигнали за нарушение на изборния закон. Право на глас в община Правец имат около 6 500 души, 3 700 от които живеят в град Правец, останалите в десетте околни села.

Под 2 на сто е избирателната активност на днешните кметски избори във Враца, съобщиха от Общинската избирателна комисия. От там уточниха, че на редовните кметски избори към същия час са гласували 7, 3 на сто от избирателите. Няма подадени сигнали за нарушения.

5,4 на сто е избирателната активност на изборите за кмет в община Разлог, съобщи председателят на общинската избирателна комисия Татяна Лазарова. Няма сигнали за нарушения на изборния процес. Заради подадени 30 заявления за гласуване на лежащо болни е разкрита нова избирателна секция в болницата в Разлог.

Пред избирателната секция в плевенското село Беглеж вече се е образувала опашка. Една десета от имащите право на вот вече са гласували. В Общинската избирателна комисия до момента няма сигнали за нарушения.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени