Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични местни избори се провеждат в шест населени места в страната

Шест населени места ще изберат днес новите си кметове. В София-град, район „Панчарево”, Враца, Правец, Разлог и село Белгеж, Плевенско изборните секции отвориха в 6 часа.

Над милион и 100 хиляди софиянци ще имат възможност да избират между 18 кандидати за кмет на общината. Освен за кмет на общината, ще се гласува и за кмет на район „Панчарево”. 16 от желаещите да станат кмет на София са издигнати от политически партии и формации, а двама от тях са независими. Сред кандидатите има 5 жени и 13 мъже.

Как се гласува, припомня говорителят на ЦИК за местните избори Бисер Троянов.
Бисер Троянов: Изборният ден започва в 6.00 часа и продължава до 19.00 часа. Всички избиратели, които имат право на глас в съответната община, ако желаят, могат да упражнят правото си на вот с лична карта, която е единственият документ за самоличност с който може да се гласува, като се явят пред съответната СИК. Те гласуват с интегрална бюлетина, в която са записани всички кандидати за кмет на община и респективно кмет на кметство, като трябва да отразят в квадратчето, което е посочено пред името на кандидата свой знак, като по недвусмислен начин да изразят своето предпочитание към него.

Избирателите не трябва да забравят, че интегралната бюлетина се подава от членовете на СИК, подпечатана с един печат, след което избирателят влиза в кабината за гласуване, отразява своя вот, сгъва бюлетината по начин да не се вижда вота, след което подава бюлетината за поставянето на втори печат и чак след това я пъха в плика, с който ще се гласува, след което плика поставя в кутията за гласуване.

Купуването и продажбата на гласове е престъпление и моля всички избиратели, които наблюдават подобно деяние незабавно да сигнализират органите на полицията и прокуратурата, тъй като това са единствените органи, натоварени с разследване на престъпления.

 

1 635 полицаи от СДВР ще се грижат за реда и спокойствието през изборния ден в столицата. Избирателните секции са под полицейска охрана от 13 часа на вчерашния ден.

Столичната полиция се грижи за реда и охраната на всички 1 462 избирателни секции в София. Изграден е и оперативен щаб за провеждането на местния вот. Осигурена е полицейска охрана при извозването на бюлетините от секционните до общинската избирателни комисии. Със заповед на и. д. столичен кмет Минко Герджиков от снощи е забранена продажбата на алкохол. Забраната е в сила до 22 часа днес. Служителите на СДВР ще извършват щателни проверки по питейните заведения, търговската мрежа по изпълнението на кметската заповед.

БНР ще следи изборния ден заедно със социолозите от МБМД.
Мира Радева: Добро утро. Искам да поздравя първо избирателите от цялата страна, които трябва да гласуват днес и също така нашите сътрудници, които ще работят пред 50 секции в столична община. Нашата процедура е свързана с попълването на анкетни карти, така че ще бъда изключително благодарна на всички избиратели, които се съгласят да ги попълнят. В същото време на всеки кръгъл час ние ще следим както избирателната активност, евентуално и сигнали за нарушения, също така в края на изборния ден ще обявим резултата.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна