Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийският премиер се извини на стотиците хиляди деца, които са били малтретирани или игнорирани от държавата през XX век

Австралийският премиер Кевин Ръд се извини на стотиците хиляди деца, които са били малтретирани или игнорирани от държавата през XX век. На церемония в Канбера, на която присъстваха стотици хора, принудени да имигрират в Австралия като деца, често без съгласието на техните родители, той изрази дълбоко съжаление за страданията им. "Днес сме се събрали тук, за да се занимаем с една грозна глава от нашата история и да предложим извиненията на нашия народ. За да кажем на вас, "забравените австралийци", изпратени към нашите брегове като деца, без тяхното съгласие, че съжаляваме."

В рамките на програма за детска миграция, приключила само преди 40 години, Великобритания е изпращала бедни деца за "по-добър живот" в Австралия, Канада и други държави. Около 500 000 от тях са били малтретирани или изоставени без никакви грижи в детски домове в Австралия между 1930 и 1970 г. и са жертви на физическо, психологическо и често сексуално насилие. Кевин Ръд обеща, че правителството ще се погрижи подобна трагедия да не се случва никога повече.
Британският премиер Гордън Браун обеща да представи своето извинение по същия проблем следващата година.
По публикацията работи: Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени