Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Жителите на българската столица София избраха за първи път жена за кмет на града, пише днешният румънски всекидневник "Евениментул зилей". Основният й противник, социалистът Георги Кадиев е събрал едва 26,5% от гласовете, посочва изданието. Изборите за кмет на българската столица завършиха с уверена победа на 47-годишната Йорданка Фандъкова. Набирайки 67 процента от гласовете, представителката на управляващата партия ГЕРБ стана първата жена-кмет в историята на София, пише Комсомолская правда.

България планира да прехвърли суми от фискалния резерв на правителството в местните клонове на чуждестранни банки в опит да извади икономиката на страната от рецесията, съобщава Файненшъл таймс. Финансовият министър на страната Симеон Дянков съобщи, че около 1 млрд. лева, около 12 % от резерва, ще бъдат поставени в краткосрочни депозити в търговски банки. "Тази мярка ще стимулира икономиката, като помогне за свалянето на лихвите за хората, ползващи кредити … и, ако се наложи, може да се осигури допълнителна ликвидност", коментира Дянков в интервю по телефона. България, която е най-бедната страна в ЕС, беше засегната тежко от срива на търсенето на ваканционни жилища и спада на износа, коментира Файненшъл таймс.

Когато президентът Барак Обама посети Китай за първи път в неделя, той ще приеме до голяма степен ролята на разпуснат прахосник, който идва да засвидетелства уважение към своя кредитор, отбелязва Ню Йорк таймс. Този категоричен факт - Китай е най-големият външен заемодател на САЩ - промени сърцевината на отношенията между САЩ и единствената държава с реален шанс да отправи предизвикателство към статута на Вашингтон на единствена световна суперсила. И резултатът е, че за разлика от своите предшественици, които публично приканваха Китай да следва западния модел и да се отвори повече политически и икономически, Обама ще отдели по-малко време на това да поучава Китай, а повече за да го успокои.

Американският президент Барак Обама каза пред лидерите на Китай и други азиатски страни в неделя, че те не могат повече да разчитат на задлъжнелите американски потребители да подхранват техните икономики и че Съединените щати трябва да консумират по-малко и да изнасят повече, пише Вашингтон пост.

Американският президент Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев казаха в неделя, че губят търпение към Иран и искат от Техеран ангажимент, който ще успокои страховете, че иранците разработват ядрени оръжия, пише Лос Анжелис таймс. След едночасов разговор в Сингапур двамата лидери предупредиха, че няма да чакат още дълго Иран да приеме предложението, което ще разреши спора с дипломатически средства. Ако Иран продължи да упорства, заяви Обама, "алтернативата ще бъде подход, който включва увеличаване на натиска над Иран да изпълни международните си задължения".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени