Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът и йената поскъпнаха, петролът поевтиня

Щатският долар и японската йена поскъпнаха спрямо основните валути в четвъртък. Отстъплението на фондовите пазари и суровините накара пазарните участници да реализират печалбите си в по-високодоходните валути и да се насочат към долара в качеството му на валута убежище при пазарна несигурност.

Индексът Дау Джоунс, който включва 30-те най-големи и активно търгувани дружества, спадна с 1.2% до 10299.49 пункта. По-широкият S&P 500 се понижи с 1.6% до 1092.21 пункта, а технологичният индекс Насдак се срина с 1.9% до 2152.39 пункта.

Основна причина за потъването на акциите беше негативната ревизия на прогнозите за технологичния сектор в САЩ на най-голямата инвестиционна банка в света Merrill Lynch. Анализаторите понижиха своите очаквания за развитието на технологичните компании през 2010 г., и оттеглиха препоръките си за 10 акции от сектора, включително на Intel Corp, Marvell Technology Corp и Texas Instruments Inc.

Спадът на фондовите пазари и суровините бе продиктуван и от въведените нови по-стриктни правила и контрол на някои от големите развиващи се капиталови пазари, като бразилския.

Американската валута поскъпна спрямо еврото с 0.8%, достигайки до 1.4843 долара. Срещу швейцарския франк, зелените пари се покачиха с 1.0% до 1.0193 франка.

Японската йена отбеляза възход от 1.6% спрямо еврото, достигайки стойност от 131.47 йени, и се покачи с 0.6% срещу долара до ниво от 88.69 йени.

Брутните ипотечни заеми в Англия за октомври отбелязаха покачване с 5.0% до 13.5 млрд. паунда след 12.9 млрд. паунда за септември. Покачването за месеца съвпада с типичната тенденция за сезона, но все пак остана под миналогодишните нива с 27%. Голяма част от понижението се дължи на различните критерии за отпускане на заеми от тези през миналата година, като новите ипотеки са по-търсени от заемите за рефинансиране.

Американският суров петрол падна с повече от 2 % в четвъртък, след като силния долар и срива на фондовите пазари, засилиха опасенията на инвеститорите за състоянието на глобалната икономика и потенциала за възстановяване на търсенето на енергийни източници.

По-силният долар прави деноминираните в долари стоки, като петрола по-скъпи за притежателите на други валути, което води до натиск върху цените.

Цената на американския суров петрол за доставка месец декември падна с 2.12 долара до 77.46 долара за барел. Английският сорт Брент, със срок на доставка януари, се понижи с 1.83 долара до 77.64 долара за барел.

Цената на златото се покачи минимално през вчерашния ден. Силното търсене на благородния метал от страна на инвестиционните фондове компенсира негативното влияние на покачването на американския долар и по-този начин цените на златото останаха близо до рекордната си стойност за всички времена.

Металът остава твърдо подкрепен от позитивните настроения, който завладяха пазара в началото на месеца, след като Индия закупи 200 метрични тона от МВФ.

Декемврийските златни фючърси поскъпнаха със 70 цента до 1141.90 долара за тройунция. На спот пазара, златото приключи деня с повишение от 30 цента до 1145 долара за тройунция.
По публикацията работи: Логос-ТМ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна