Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати отправиха критики за избора на президент и външен министър на ЕС

Докато официалните реакции на избора на европейските лидери за президент и външен министър на съюза бяха ентусиазирани и Вашингтон и европейските столици приветстваха решенията, много от депутатите в Европейския парламент бяха на мнение, че лидерите на алианса заслужават критика за избора. Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит заяви, че евролидерите продължават тенденцията на "отслабване" на европейските институции и алиансът е достигнал още по-ниско ниво.

Първият избран президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой подчерта, че в работата си на поста винаги ще се води от принципа за уважение на различието у другите:

"Нашето пътуване има една обща крайна точка, но всички носим със себе си различен багаж. Без уважение към различията си, няма да постигнем обединение. Винаги ще изхождам от този принцип. Всяка страна трябва да излиза като победител от преговори, а преговори, които завършват с победена страна, никога не са добри. Като президент на съюза аз ще изслушвам внимателно всеки и ще правя всичко възможно усилията ни да завършват с резултати за всички.", подчерта Ромпой. 

Баронеса Катрин Аштън, която е първият външен министър на алианса, отдаде дължимото на работата на предшествениците си Хавиер Солана и Бенита Фереро-Валднер и обеща, че ще продължи да работи в стил "тиха дипломация":

"Те представляваха Комисията и Съвета по целия свят много пълноценно. И направиха това по начин, който смятам да продължа - на тиха дипломация. Но и твърдо решени да получим необходимите ни отговори и да създадем нужните ни връзки като обединена Европа."

По публикацията работи: Лилия Димитрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна