Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Не е задължително цените на тока да скачат, важното е да отговарят на разходите

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Тайков
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза в предаването "Преди всички", че не е задължително да има поскъпване на цените на тока за бита, може да има и поевтиняване, може и да има задържане. Според него е важно цените да отговарят на разходите по съответните нива на напрежение, както и да отговарят на методиката.
"Има пазарни субекти, има методика, има обосновани разходи въз основа на които се определят цените", каза Трайчо Трайков. Той каза още, че в стратегията за развитието на енергетиката на България до 2020г., която е изготвена от министерството вече се говори за ефективност на енергетиката, за намаляване на загубите по цялата верига-от първичните ресурси до крайното потребление. Конкретните мерки, на които се спира документът са повишаване на енергийната ефективност в производството, преноса и разпределението на тока с ниско и средно напрежение в индустриалните предприятия и домовете.
Трайчо Трайков каза още, че ниската събираемост на "Топлофикациите" също не е основен момент в стратегията. "Трябва да има висока събираемост и това е условие за жизнеспособността на тези предприятия и предоставянето на този тип услуга". "Аз не веднъж съм казвал, че това е услуга, която функционира на солидарен принцип и това е ключа за оцеляването на компаниите и съществуването на този сектор", каза министър Трайков. Министърът уточни, че в стратегията не се залагат мерки, които да казват на едно или друго дружество как да управлява корпоративната си политика или корпоративните си финанси.
Трайчо Трайков уточни, че в стратегията е записано, че българската държава ще подкрепя институционално атомната енергетика.
Мишнистърът на икономиката, енергетиката и туризма беше категоричен, че България е подготвена за евентуална нова газове криза. Той повтори, че в газохранилището в Чирен има повече газ от миналата година, че вече е изградена реверсивната връзка с Гърция и че в топлофикациите има достатъчно мазут, за да бъдат посрещнати евентуални проблеми с доставките на синьо гориво.

(Л.Ц.)
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна