Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатският долар поевтиня

Щатският долар поевтиня спрямо основните валути в понеделник, след като Федералният резерв официално потвърди очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат на рекордно ниските си нива и през по-голяма част от 2010 г. Същевременно положителните данни за жилищния сектор на САЩ възобновиха надеждите за скорошно възстановяване от най-голямата рецесия от Втората световна война насам и намалиха търсенето на нискодоходния долар за сметка на по-рискови активи като суровини, акции и високодоходни активи.

Ниските лихви намаляват доходността на деноминираните в долари американски облигации и стимулират търсенето на по-високодоходни активи.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха две и половина годишен връх през октомври и това допълнително засили търсенето на високодоходни валути като австралийски и новозеландски долари.

Коментари на председателя на клона на Федералния резерв в Сент Луис, Джеймс Бълард, подкрепиха очакванията за ниски лихви и повлияха негативно на зелените пари. Бълард заяви, че централната банка трябва да удължи програмата си за изкупуване на ипотечни активи за подкрепа на икономиката.

На другия полюс бяха изказванията на председателя на ЕЦБ Жан Клод Трише и на члена на управителния съвет на банката Хосе Мануел Гонзалес Парамо. На срещата си в Мадрид вчера те дискутираха постепенното оттегляне на мерките за стимулиране на икономиката. Очакванията са на редовното заседание за монетарната политика на банката през декември да бъдат взети решения за приключване на програмата за изкупуване на облигации.

Изявленията на Федералния резерв и ЕЦБ затвърдиха становището на пазарните участници, че Еврозоната ще оттегли стимулите за икономиката преди САЩ. В резултат еврото рязко поскъпна спрямо зелените пари и добави 0.7% към стойността си до 1.4967 долара. Единната валута добави 0.9% към стойността си спрямо йената до 133.42 йени.

Покрепа на еврото оказаха и данните за сектора на услугите в Еврозоната, които показаха увеличение на активността с рекордни за последните 2 години темпове през месец ноември. Това показва, че икономическото възстановяване на Еврозоната продължава и през четвъртото тримесечие.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, загуби 0.7% от стойността си до 75.124 пункта.

Златото поскъпна до нов исторически максимум по време вчерашната търговия, след като поевтиняващият долар повиши интереса към ценния метал като алтернативна инвестиция. Фючърсите със срок на доставка месец декември достигнаха до най-висока стойност от 1174 долара за тройунция по време на търговията в Ню Йорк. Търговията приключи на нива от 1164,70 долара или повишение от 17,90 долара за деня, което е най-силното поскъпване за последната седмица. От началото на годината златото поскъпва с над 32%.

Петролът отчете слаба промяна вчера, след като котировките не успяха да преодолеят ключовото ниво от 80 долара за барел. Фючърсите със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 9 цента до 77,56 долара за барел, а спрямо началото на година цената на черното злато се покачва със 74%. Сортът Брент, търгуван на борсата в Лондон, отчете покачване с 26 цента или 0,4% до 77,46 долара за барел.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени