Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 2011 година социални помощи ще се получават повече от 12 месеца

Социалните помощи ще се получават повече от 12 месеца, но регламентът ще влезе в сила от 2011-та година. Това приеха социалните партньори на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество. Така България ще се съобрази с констатация на Европейският комитет за социални права, че лице, на което е отказано продължително правото на месечни помощи може да изгуби основното си средство за препитание. В същото време с промяна в Закона за социалното подпомагане ще се прецезират критерийте за достъп, така че да се избегне съществуването на професията "социално слаб”. В момента помощи се дават само за срок от 12 месеца и това беше оспорено от Европейският център за правата на ромите пред Съвета на Европа.

С друга промяна в същия закон ще се въведе нов вид целева социална помощ за лица с трайни увреждания, която ще замени досегашната интеграционна добавка. Месечната целева помощ ще се дава при доход под 350 лева на член от домакинство, а размерът ще е диференциран според степента на увреждане.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.