Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се оттласна от дъното

Щатският долар поскъпна рязко в четвъртък вследствие на неликвидната търговия и спада на европейските и американските фондови пазари. Отстъплението на европейските акции с 2%, последвано от поевтиняване на американските фондови индекси с 3%, охлади възобновения рисков апетит и спря разпродажбите на зелените пари за сметка на високодоходните активи. Загубите на еврото се задълбочиха, след като рейтинговата агенция Standard&Poors постави под негативно наблюдение четири от дубайските търговски банки след новината, че фондът Dubai World иска разсрочване с 6 месеца на плащанията по негов дълг на стойност 37 млрд. паунда (около 60 млрд. долара).

"Дубайската" истерия сякаш набра скорост при ниските обеми на търговия заради Деня на Благодарността в САЩ и доведе до масово закриване на позиции срещу щатския долар. Неизплащането на дубайския дълг може да удари редица големи търговски банки по цял свят и да има ефекта на фалита на инвестиционната банка "Леймън Брадърс" от миналата година.

Причина за спада на еврото спрямо зелените пари вчера беше и изказването на министъра на икономиката на Франция, Кристин Лагард, която заяви, че високата стойност на еврото е обезпокоителна за френските компании, ориентирани към износа. Като цяло в коментарите на Лагард няма нищо ново, тъй като Франция дълго бе смятана за противник на поскъпването на еврото. Еврото загуби 1.1% от стойността си спрямо зелените пари до 1.4960 долара, след като в сряда поскъпна с 1% и достигна до 15 месечен връх спрямо американските пари на 1.5145. Спрямо йената, единната европейска валута достигна до двумесечно дъно на 129.52 йени за евро.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, повиши стойността си с 0.9% през изминалия ден до 74.965 пункта , след като в сряда регистрира 15-месечно дъно до 74.170 пункта. Зелените пари потънаха до 14-годишно дъно спрямо японската йена до 86.29 йени за долар – най – ниската им стойност от 1995 година насам.

Цените на петрола се понижиха в четвъртък заради продължаващите опасения за бъдещото търсене на суровината, породени от ръста на седмичните запаси и покачването на долара. Поскъпването на зелените пари влияе негативно на деноминираните в долари суровини.

Министерството на енергетиката на САЩ оповести в доклад, че запасите на суров петрол са се увеличи до 337.8 милиона барела през седмицата, приключила на 20 ноември. Резервите от дестилати, които включват гориво за отопление и дизелово гориво, са били с 26% над среднопретегленото ниво за последните пет години. Запасите от бензин също са се увеличили с 210.1 милиона барела през миналата седмица.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец януари поевтиня с 1.73 долара, или 1.7 %, до 76.23 долара за барел. Лондонският Брент също понижи стойността си с 1.45 долара, или 1.9 %, до 76.99 долара за барел. Златото поевтиня вчера и прекъсна серията от девет поредни дни на поскъпване, отстъпвайки от рекордните си стойности за всички времена. Поскъпването на щатския долар, който е алтернативна инвестиция на благородния метал, накара инвеститорите да закрият печеливши позиции.

Златото за незабавна доставка поевтиня с 3.42 долара, или 0.3 на сто, до 1188.38 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени