Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална стълбица представя: Winger и техния албум "Karma"


Winger са основани през 1987 по инициатива на бившия бас китарист на групата на Alice Cooper - Kip Winger и китариста Reb Beach. Съставът е попълнен с още един бивш китарист и пианист на Алис Купър - Paul Taylor и екс –барабаниста на Dixie Dregs - Rod Morgenstein. Едноименният дебютен албум на Winger, издаден през 1988 от Atlantic, става платинен в Щатите и златен в Япония и Канада. През 1990-та те са номинирани за Американските музикални награди в категорията „Най-добра нова хеви метъл банда”. Скоро след това издават втория си диск "In the Heart of the Young", който отново става платинен в САЩ и златен в Япония. Той включва най-големият им хит "Miles Away". Третият студиен проект "Pull", е записан в периода 1992/93, вече като трио, след напускането на Paul Taylor. За последвалото турне на мястото му е поканен да се включи John Rot.

След турнето "Pull", Кип Уингър започва самостоятелна кариера, белязана с три много успешни солови албума, участие в концертния проект на ALAN PARSONS, създаване музиката към два филма, над 400 акустични канцерта както и продуциране и композиране на музика за други изпълнители. Реб Бийч издава един солов диск и свири в Alice Cooper, Dokken, The Mob и напоследък Whitesnake, Род Моргенстейн създава проекта Rudess / Morgenstein, заедно с Джордан Рудес от Dream Theater, а по-късно Jelly Jam with с Тай Табор от KING’S X и Дон Майунг от Dream Theater.

През 2001 Winger влизат в студио да запишат песента "On the Inside" за компилацията "The Very Best of Winger", а следващата година правят съвместно турне с Poison и Cinderella в Сащ и Канада. След продължително обмисляне, Кип Уингър решава да събере отново бандата за записите на нов албум и през 2006 те издават “IV” последван от първият им концертен диск и ДВД.

Вдъхновението за нов диск на групата идва в края на миналата година, когато на Кип му хрумва идеята да обедини по-комерсиалния, по-тежък подход от първите им два албума с по-философския и по-зрял такъв от последните им два диска. От тук идва и заглавието на новият албум “Karma”, който завършва един цялостен кръговрат в творческата кариера на Winger.

Резуптатът е една невероятна колекция от нови песни, в която и четиримата музиканти блестят със своите необикновенни умения като инструменталисти и вокалисти.

WINGER

Kip Winger – Bass, vocals
Reb Beach – Guitars
John Roth – Guitars
Rod Morgenstein – Drums
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени