Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС провежда вътрешнопартийни избори

От 10.00 до 17.00 часа днес ще се проведе вторият вътрешен избор за председател на СДС, в който ще могат да участват над 11 000 членове на партията в цялата страна. По устав избори за ръководство се правят след парламентарен вот. В края на 2008 година лидерският пост спечели Мартин Димитров. Той отново ще участва в надпреварата. Негови опоненти са кметът на софийския район "Витоша" Любен Петров, Румен Христов, който участваше и в предишната надпревара, и Иво Цанев.

Зад настоящия председател на СДС стоят организациите в Плевен, Бургас, част от Търново, а и в столицата се очаква голяма подкрепа за него. Димитров е атакуван от съпартийците си най-вече заради участието на СДС в Синята коалиция и заради неиздигането на самостоятелна кандидатура за частичните местни избори в София.

Иво Цанев беше председател на Съвета по сигурност при правителството на Иван Костов. Зад него не стои изцяло нито една партийна организация. Поддръжник е на идеята "обединение вдясно около СДС", в същото време е за коалиция с ДСБ, но иска СДС да бъде признат за силната страна в нея.

СДС-София издигна за кандидат кметът на район "Витоша" Любен Петров. Твърди се, че ако той спечели лидерската битка, има опасност СДС да се размие в ГЕРБ. Зад Румен Христов стои великотърновското СДС.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна