Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет за безплатно изследване за вируса на СПИН ще бъде монтиран в София

Подвижен кабинет за безплатно изследване за вируса на СПИН ще бъде монтиран днес пред зала "Христо Ботев", където ще се проведе демонстративен футболен мач между популярни личности и журналисти, част от националната анти СПИН кампания "Бъди в час". Срещата е с начален час 10.30, а входът за зрители е свободен.

Срещата се организира от спортното ведомство и е по повод 1 декември – Международния ден за борба със СПИН. В отбора на популярните личности ще участват премиерът Бойко Борисов и министрите на физическото възпитание и спорта и на здравеопазването Свилен Нейков и Божидар Нанев. На зрителите ще се раздават рекламни фланелки, презервативи, брошури, червени лентички, символ на кампанията.

Статистиката показва, че у нас има около 4000 души, заразени с вируса на СПИН, 3000 не знаят това. За последната година заболелите са 133.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември на брифинг в Министерството на здравеопазването ще бъдат представени актуални данни за разпространението на ХИВ-СПИН в страната. От 13.30 часа на церемония пред сградата на ведомството министърът на здравеопазването Божидар Нанев ще връчи ключовете на леки автомобили на екипите на неправителствени организации, предоставящи услуги на най-уязвимите групи по отношение на ХИВ, както и на други екипи от Програмата "Превенция и контрол на ХИВ-СПИН".

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна