Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсите в Дубай и Абу Даби са разтърсени от състоянието на "Дубай уърлд"

За втори пореден ден борсите в Дубай и Абу Даби отбелязват силен спад, след като миналата седмица бе обявено, че компанията с правителствено участие "Дубай уърлд" е пред фалит.

Борсите в Обединените арабски емирства са пред срив: само оферти за продажба и никакво искане за купуване на акции. Въпреки спада, борсовите центрове в Абу Даби и Дубай не са заплашени от спиране на котировките докато индексът им не падне с 10%, според техния регламент.

Банките, които отпуснаха заеми на "Дубай уърлд" за неговите строителни проекти, трябва да чакат за плащането. Докато световните финасови пазари се опасяват от евентуална спешна продажба с намаление на чуждите активи на "Дубай уърлд".

За да се избегне верижната реакция и фалита на емирството Дубай, централната банка на Обединените арабски емиратства се намеси като обяви, че предоставя на разположение на банките допълнителни пари в брой. Декларация, целяща да успокои инвеститорите.

Съседното емирство Абу Даби, което има възможности, защото разполага с огромни петролни доходи, също заяви готовност да подкрепи Дубай. Но подкрепа с условие: Абу Даби трябва да почисти в понякога безумните инвестиции на Дубай, които направиха от емиратството най-голямата строителна площадка в света. Строителство, което вече спира след пръсването на въздушния мехур с пазара на недвижимите имоти.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени