Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поевтиня за сметка на по-рисковите активи

Американският долар поевтиня във вторник, след като силното възходящо движение на Европейските борси, средно с 2.35% за четирите индекса, възобнови търсенето на по-високодоходните активи.

Натиск върху зелените пари оказа и новината, че държавния конгломерат Dubai World ще преструктурира около 26 милиарда щатски долара от дълга си от близо 60 милиарда долара, което от своя страна успокои страховете на инвеститорите за нов глобален кредитен срив и подкрепи търсенето на по-рискови валути.

Щатският долар падна спрямо еврото с 0.75%, достигайки стойност от 1.5117 долара.

Серията силни данни за промишлени индекси в Европа оказаха допълнителна подкрепа на европейската валута. Индексът PMI в сферата на производството в Еврозоната за ноември излезе 51.2 пункта, като се очакваше да достигне 51.0 пункта. Показателят бе 51.0 пункта за предходния период. Производствената активност в Германия се покачи до 52.4 пункта, като за предходния период бе 52.0 пункта и се очакваше да покаже същата стойност и за настоящия период.

В същото време безработицата в Еврозоната остана без промяна на ниво от 9.8%, което вдъхна увереност сред инвеститорите, че Еврозоната все по-сигурно върви към излизане от кризата.

Цената на златото отбеляза поредния си рекорд вчера, като премина психологическата бариера от 1200 долара за тройунция. Това се случи на фона на мощен ръст в стойността на еврото, което доведе до засилен интерес към инвестициите в суровини.

Непрекъснатото падане на долара и Дубайската дългова криза засилиха интереса към златото, което е смятано за безопасно убежище на инвестиции по време на икономическа криза.

Цената на петрола се покачи над 78 долара за барел във вторник, като бе подкрепена от слабостта на долара и солидните данни за производството от Китай, които върнаха надеждите на петролните търговци за възстановяване на търсенето на енергия.

Бизнес проучвания в Китай показаха, че икономиката на вторият най-голям консуматор на енергия в света е до голяма степен възстановена от рецесията и е започнало полагане на основа за солидна експанзия през 2010 година.

По публикацията работи: ФБК "Логос - ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна