Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в закона с цел удължаване на срока за реализиране на лихвоточките

Подготвят се поредните законови промени за удължаване на срока, в който притежаващите лихвоточки да могат да ги реализират при закупуване на жилище и за премахване на ограниченията за определена група от хора, които досега не можеха да се възползват от тази възможност. Предлага се в закона да няма срок за ползването на обезщетенията и това да става във всеки момент, когато притежателите на лихвоточки решат.

Въпросът трябва да бъде решен до края на този месец, когато изтича поредният срок за подаване на документи за получаване на компенсация от притежателите на жилищно-спестовни влогове, заявиха Валентин Христов, председател на Асоциацията на притежателите на компенсаторни инструменти и депутатът от РЗС Дарин Матов, който е сред вносителите на новия проектозакон.

"Не може да има изкуствено разделение на гражданите на правоимащи, което много пъти съм го казвал, и правонямащи. Всичките граждани ще трябва да станат правоимащи. Тези, които успеят да се включат в жилище или да докажат жилищни нужди и т. н. ще имат възможност рано или късно да получат пари, без да им бъдат поставяни някакви срокове.", подчерта Христов.

"Този закон е едно потвърждение за това, че след 20 години демокрация преходът все още не е приключил. Смятам, че с приемането на промените в този закон във вида, в който ние го внасяме в НС една неправда ще възтържествува.", изтъкна Митов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна