Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпна след данните за заетостта в САЩ

Американският долар поскъпна в сряда, след като бяха оповестени данните за заетостта в частния сектор на САЩ. Поредният спад на работещите в частните предприятия показа, че въпреки оптимистичните прогнози глобалното икономическо възстановяване все още остава прекалено крехко. Това от своя страна намали търсенето на по-рискови и високодоходни валути от пазарните участници, които потърсиха убежище в сигурната американска валута.

Според пручването на ADP (най-голямата компания за обработване на заплати), заетостта в частният сектор на САЩ за ноември е спаднала със 169 хил. души при очаквания за 150-160 хил. броя съкратени след 195 хил. души за октомври.

След данните, амриканските пари поскъпнаха с 0.3% спрямо еврото, достигайки стойност от 1.5032 долара.

Петролът поевтиня с над 2%. Американският суров петрол падна под 77 долара за барел в сряда, след като правителството на САЩ оповести по-големи от очакваното данни за запаси от ценната суровина.

Златото поскъпна в сряда, достигайки нови върхове за 19 път от началото на ноември. Въпреки покачването на долара, новината за закупуване на злато от страна на хедж фондовете, с цел застраховане на деноминираните им в долари инвестиции, засили търсенето на ценния метал.

Златото за незабавна доставка поскъпна с 18.8 долара до 1214.80 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФБК "Логос - ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени