Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО оспорват заложени промени в закона за генномодифицираните храни

Неправителствени организации се обявиха против предлаганите промени в Закона за генномодифицираните организми. Според тях промените ще застрашат както здравето на хората, така и авторитета на България като производител на качествена земеделска продукция.

Екоорганизаиите смятат още, че мултинационални компании за производство на генномодифицирани храни оказват натиск върху българското правителство.
Промените в Закона за генномодифицираните организми, предлагани от екоминистерството, са мотивирани с нуждата от хармонизация на българското и европейското законодателство.

Светла Николова от „Агролинк” обаче смята, че има варианти страната да зашити природата си, без да влиза в противоречие с Брюксел. Според проф. Димитър Славов идеите за либерализация на закона се прокарват под натиск.

"Тези мултинационални фирми са много силни, между впрочем, и борбата с тях е много трудна, защото те разполага с много финанси, лесно манипулират ръководители и за това има примери и от нашата страна, с такъв тип манипулация – предлагат екскурзия, предлагат пари," посочи Славов.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!