Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпна след заседанието на ЕЦБ

Европейската валута поскъпна в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна, че ще започне изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите. В направеното изявление вчера, управителят на ЕЦБ - Жан Клод Трише заяви, че оставянето на лихвата непроменена е правилното решение на Банката към момента. ЕЦБ остави основната лихва на Еврозоната на ниво от 1.0%. Също така стана ясно, че последният 12-месечен аукцион ще е последният, поне за една година, което показа, че ЕЦБ е готова да започне изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите, предоставена заради острата ликвидна криза.

По отношение на валутните курсове Трише посочи, че коментарите, призоваващи за силен американски долар, са много важни за европейската икономика. Причината за това е, че когато еврото поскъпва силно, износителите от еврозоната губят конкурентни предимства на външните пазари.

Освен това управителят допълни, че ЕЦБ очаква за тази година инфлацията да е 0.3%, за 2010г. прогнозира диапазон от 0.9% до 1.78%, а за 2011г. очаква да е между 0.8% и 2.0%. На заседанието през септември прогнозите бяха за ръст от 0.2% до 0.6% за 2009 година и от 0.5% до 0.6% за 2010г.

Трише също така заяви, че някои от стимулиращите икономиката мерки на банката са жизненоважни, като добави, че постепенното икономическо възстановяване премахва само по себе си тези мерки. В заключение добави, че решението за приемане на стратегията за изход от текущата монетарна политика е било взето чрез консенсус, а това за запазване на основния лихвен процент непроменен е взето единодушно.

След изказването на управителя на ЕЦБ, еврото поскъпна с 0.6% до 1.5141 долара. Впоследствие доларът успя да възстанови загубата, като завърши деня без промяна спрямо сряда на ниво от 1.5045 долара, след като инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на утрешните данни за безработицата в неселскостопанския сектор на САЩ.

Доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо 6 основни валути, завърши вчерашния ден с ръст от 0.24% до 74.81 пункта.

Японската йена падна до ново шест дневно дъно спрямо долара на ниво 88.47 йени, понижение с 1.2%, след като през последните два дни се забелязва тенденция за завръщане на йената като водеща валута финансираща търговиите за лихвена разлика (carry trades). Лихвата по двугодишните японски суoпове падна с 8 пункта до 0.45% на фона на покачването с 6 пункта на американските до 1.08 %, което е лихвен диференциал вече в полза на долара спрямо йената. Това прави интереса за финансиране на рисковите финансови инструменти по цял свят с йени по-голям от досегашното има финансиране с долари.

Срещу еврото и паунда, японската валута падна съответно с 1.6% и 1.1% до 133.55 и 146.84 йени.

Цената на златото отбеляза пореден исторически връх в четвъртък. Причина за това станаха опасенията, че централните банки ще започнат изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите, което породи търсене на кюлчетата.

Подкрепа златото получи и от слабия долар, тъй като инвеститорите търсят алтернатива на понижаващата се американска валута и застраховат средствата си срещу евентуална инфлация.

Февруарските златни фючърси поскъпнаха с 5.30 долара до 1218.30 долара за тройунция, като през деня варираха от 1205.20 до 1227.50 долара за тройунция, което е и най-високата стойност на метала за всички времена.

Цената на суровия петрол завърши с леко понижение вчерашната си сесия, след като неочакваното свиване на активността в сектора на услугите на САЩ засили тревогите за възстановяването на американската икономика.

Пазарните участници останаха предпазливи и в очакване на петъчните данни за безработицата в САЩ през ноември. По-рано през тази седмица стана ясно, че слабото търсене е увеличило петролните запаси на страната повече от очакваното.

Петролните фючърси със срок на доставка месец януари се понижиха с 11 цента, или 0.14%, до 76.49 долара за барел, като се търгуваха от 76.00 до 77.50 долара за барел през деня. Лондонският сорт Брент поскъпна с 30 цента, или 0.42%, до 78.18 долара за барел.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна