Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама ще присъства на закриването на срещата за климата в Копенхаген

Американският президент Барак Обама промени плановете си и ще присъства на закриването на срещата за климатичните промени в Копенхаген на 18 декември. Първоначално Обама възнамераваше да посети датската столица следващата седмица.  

Според говорителя на Белия дом Робърт Гибс, президентът смята, че лидерската роля на американската страна ще е по-ефективна, ако участва в края на срещата в Копенхаген. По думите му, Обама е променил плановете си след разговори с други лидери и  след като е отбелязал постигнатия напредък в дискусиите за сключване на споразумение за борба с климатичните промени.

18 декември е смятан за важен ден  на форума в датската столица, тъй като тогава на него ще присъстват над 100 държавни и правителствени ръководители. Освен това се очаква именно по това време да се водят най-важните преговори за намаляването на емисиите на парниковите газове.

Съединените щати са готови да дадат своя принос от 3 милиарда долара в плана за годишна помощ от 10 милиарда за развиващите се държави, за да подкрепят усилията им за борба с климатичните промени.

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени