Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава възхода си

Щатският долар изригна в петък след оповестяването на данните за заетостта в САЩ, които показаха силен спад на заявките за помощи при безработица през месец ноември. Статистиката подкрепи тезата, че най-голямата икономика в света се възстановява със стабилни темпове и подкрепи търсенето на американската валута. 

Зелената валута преодоля нивото от 90 йени за долар за първи път от три седмици насам и отбеляза най-силното си дневно поскъпване спрямо японските пари от август месец насам.

Еврото междувременно падна под 1.49 долара и отбелчза най-голямото си дневно поскъпване от юни месец насам. Еврото загуби 1.5% от стойността си в петък до 1.4840 долара.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, поскъпна с 1.6% до 75.85 пункта, което беше най-големият дневен растеж на индекса от октомври 2008 г. Доларовият индекс е загубил 7% от стойността си през тази година заради очакванията, че икономиката на САЩ ще се възстанови по-бавно от останалите развити икономики, което ще накара Федералния резерв да забави увеличаването на лихвите.

Американският долар поскъпна и срещу швейцарския франк, добавяйки 1.7% към стойността си до 1.0175 швейцарски франка, а стерлингът отстъпи с 0,5% спрямо зелените пари до 1.6470 долара.

Цените на петрола потънаха до седемседмично дъно в петък след рязкото поскъпване на щатския долар в резултат на положителните данни за заетостта в САЩ.

Пазарните участници очакват Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да направи преоценка на производствените квоти на редовното си заседание, което ще се проведе в Ангола на 22 декември. Картелът вероятно ще увеличи официално производството, след като квотите не бяха променени на последните 3 заседания, а цените на петрола поскъпнаха с повече от 70%. Общият добив на всички 12 страни членки , включително и Ирак, се е повишил до най-високите си нива за последните 11 месеца.

Суровият петрол със срок на доставка месец януари поевтиня с 99 цента или 1.3 на сто, до 75.47 долара за барел, което е най-ниската цена на контрактите от 14 октомври насам. Цените се понижиха минимално с 0.8% през изминалата седмица на фона на повишението от 69% през тази година.

Фючърсите за злато със срок на доставка месец февруари поевтиняха с 48,80 долара, или 4 на сто в петък до 1169.50 долара за тройунция. Причина за резкия спад на цените на благородния метал беше рязкото поскъпване на долара. В последните месеци цените на златото следват движенията на валутната двойка евро/долар, тъй като благородния метал е алтернативна инвестиция на зелените пари.

По публикацията работи: ФК "Логос -ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна