Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК подновява преговорите с лекарските организации

Здравната каса подновява преговорите с организациите на лекарите и зъболекарите. Това е решено след среща на премиера Бойко Борисов с министър Божидар Нанев, председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов и председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Целта на възобновените преговори е подписването на анекс към националния рамков договор. Сключването на нов рамков договор за 2010 година на този етап е невъзможно, тъй като сроковете за подписването му са изтекли според сега действащите закони. В анекса към договора за следващата година ще залегнат всички правила, които са договорени до момента от управителните съвети на съсловните организации на лекарите и зъболекарите с Касата.

Осигуряването на директен достъп до педиатър за следващата година предвиждат част от договорените промени. За прекия достъп до педиатър през следващата година са заложени допълнително четири милиона лева от бюджета на Здравната каса. Средствата, които реално са осигурени за извънболнична специализирана помощ през следващата година стават 158 милиона лева или с 3,2 милиона лева повече, отколкото през тази година. Така се осигуряват повече направления за прегледи в сравнение с тази година.

Децата са приоритет в осигуряването на медицинските услуги и при първичната извънболнична помощ за следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на лица до 18-годишна възраст от 5,30 на 7,70 лева.

Основна част от промените в работата на Здравната каса за 2010 година ще са насочени в болничната помощ, затова за следващата година всяка болница, която иска да сключи договор със Здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием на пациентите в друго лечебно заведение.

През следващата година се увеличават цените на 32 клинични пътеки. През 2010 година акредитацията отпада като задължително изискване за сключване на договор със Здравната каса.

Новите правила за работа ще влязат в сила от началото на 2010 година.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!