Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът отстъпи след коментарите на Бърнанки

Щатският долар отстъпи от четириседмичния си връх спрямо основните валути вчера, след като председателят на Федералния резерв Бен Бърнанки охлади пазарния ентусиазъм за скорошно повишение на лихвените проценти в САЩ.

Бърнанки заяви, че, въпреки подобряването на макроикономическите условия в САЩ, възстановяването на икономиката е "крехко", а нивото на безработица ще остане високо за известно време. По-време на речта си на икономически симпозиум във Вашингтон, топбанкерът също подчерта, че лихвите в САЩ ще останат на рекордно ниските си нива "за продължителен период от време".

Положителните данни за заетостта в САЩ, оповестени в петък, породиха спекулации, че ФЕД ще намали пакетите от стимули за икономиката и ще повиши основната лихва по-скоро от очакваното. След коментарите на Бърнанки обаче, пазарните участници промениха очакванията си за нивата на лихвените проценти и това доведе до закриване на позиции в долари натрупани от петък.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, загуби 0.5% от стойността си до 75.516 пункта, като преди това достигна четириседмичен връх на 76.183 пункта. Еврото се повиши минимално спрямо американската валута с 0.1% до 1.4869 долара, като непосредствено след коментарите на Бърнанки достигна ниво от 1.4883 долара.

Единната валута реагира слабо на неочаквания спад на поръчките на суровини за производството в Германия през ноември, породен от слабият износ. Оптимистичните коментари на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише също не помогнаха на еврото да отбележи по-значителен растеж. Трише заяви, че икономиката на Еврозоната показва признаци на възстановяване с всеки изминат месец.

След силния си спад през изминалата седмица, йената възстанови част от загубите си спрямо щатския долар и еврото вчера. Японската валута добави 1.3% към стойността си спрямо долара до 89.26 йени и 1.2% спрямо еврото до 132.75 йени.

Златото поевтиня по време на вчерашната търговия, след като поскъпващият долар понижи интереса към ценния метал като алтернативна инвестиция. Фючърсите със срок на доставка месец февруари се понижиха с 26.10 долара или 2.2% до 1143.40 долара. По този начин жълтият метал отчете най-силното си двудневно понижение от октомври насам, след като на 4 декември достигна до исторически максимум от 1127.50 долара за тройунция. От началото на годината златото е добавило 32% към цената си.

Петролът поевтиня за четвърти пореден ден и се търгува на цени под 74 долара за барел след изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ за състоянието на щатската икономика. Фючърсите със срок на доставка месец януари се понижиха с 1.54 долара или 2% до 73.93 долара за барел, като по този начин ценната суровина понижи цената си в четири поредни дни за първи път от август насам. Сортът Брент, търгуван на борсата в Лондон, поевтиня с 99 цента или 1.4%, като приключи търговията на нива от 76.43 долара за барел.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени