Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа вижда надежда, въпреки отлагането на преговорите с Македония

Европейските политици определиха като успех решението си да не посочват дата за началото на преговорите с Македония и подчертаха необходимостта от решаване на спора с Гърция за името.

Без нито веднъж да споменат името на Гърция или думата „вето”, новоизбраният външен министър на Евросъюза Катрин Ащън, комисарят по разширяването Оли Рен и председателстващият заседанието шведски външен министър Карл Билд представиха отлагането на преговорите с Македония като добра новина.

Според Оли Рен решението на външните министри да се върнат отново към темата през първите шест месеца на идната година всъщност очертава европейския път на страната. 

"Радвам се, че следвайки препоръката на Европейската комисия за започване на преговори с бившата югославска република, Съветът реши да се върне на темата по време на следващото председателство. Така вече имаме рамка за постигане на напредък по европейския път на тази страна. Окуражени сме от подновяването на разговорите за името на ниво „министър-председатели”. Надяваме се това да даде възможност за решаване на двустранния спор," каза Оли Рен.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени