Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест сигнала за деца в риск от смесени бракове в Агенцията за закрила на детето през 2009 година

Сигнали за шест случая на деца в риск от семейства със смесен брак са постъпили от началото на годината в Държавната агенция за закрила на детето. Това стана ясно на международна конференция, посветена на проблема, която се провежда в София.

През последните години все повече деца стават жертви на конфликтите между родителите си. Случаите са особено тежки, когато е намесен и международен елемент, т.е. когато на практика детето е отвлечено от единия си родител и по този начин са ограничени правата и личният контакт на другия с него.

В България основният орган, който работи по изпълнението на Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на деца, е Министерството на правосъдието. Държавната агенция за закрила на детето пък координира работата на всички институции, ангажирани с конкретен случай на отвлечено дете, заяви  председателят на агенцията Надя Шабани.

Родителите наистина злоупотребяват. Превръщат децата в оръжие във войната, която водят по между си и е много деликатна намесата в един такъв спор. 99% от случаите са децата жертви на тези конфликти. Преценява се в конкретната ситуация къде на детето му е естествената среда, кои ще бъдат най-добрите условия за него, къде е израснало, кой е основният му език. Майката обикновено има предимство, но това зависи от конкретната ситуация, от поведението на родителите и от самия казус, посочи Шабани 

Според нея, е имало и ситуации, когато вземането на детето от единия родител се превръща във фарс, в който понякога са намесени и медиите.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна